Hogyan fejleszthető organikusan a szervezetünk kultúrája? (Reinventing Map)

Szerző: | 2024. 04. 16. | #reinventing map

Egyrészt nagyon megengedő ember vagyok (a gyermekeim remélem nem fogják ezt kommentelni), így hajlamos vagyok elfogadni, hogy sok jó megoldás van és sok jó, adott keretek között hasznos szervezeti kultúra, viselkedés létezik.

Másrészt kicsit maximalista is vagyok (ezt asszem aláírnák a gyerekek), ezért hajt a vágy, hogy miként lehetne valamit jobban, hatékonyabban, szebben elvégezni. Legyen ez egy termék vagy épp egy szervezet vezetése.

A kettő hatására szervezetfejlesztőként irtózom azoktól a tanácsadói modellektől, amelyek nagyon előíróak és deklaráni szeretnék, hogy egy csapatnak, szervezetnek hol kellene tartania, és hányas értéken kellene már lennie az együttműködősben, a hatékonyságban vagy épp a bizalmi szintben.

Közben persze az ügyfeleink mégiscsak igazodási pontot, referenciát szeretnének kapni, hogy mihez képest és mennyire kellene jobbnak, ügyesebbnek lenniük, szóval, valami támpontot kell adnunk Nekik!

A fenti dilemmát nekem a legjobban a Frederick Laloux: Reinventing Organizations modellje és az erre épített Reinventing Map, a szervezeti tudatosságot diagnosztizáló eszköz oldja. Sokminden van benne, amiért nagyon szeretem, most 3 dolgot emelnék ki, ami szerintem a leginkább jövőbemutató és progresszív és ami miatt szeretik a szervezetek, ahol ezzel dolgozunk:

1. Minden szint, működés lehet adekvát!

Az ember szabadságra született, …de nem mindig akar élni az ehhez tartozó felelőséggel!

Egy szabadabb, egyenrangú kultúrából nézve érthetetlennek tűnik, hogy miért dolgoznak emberek egy olyan szervezetben, amely mindent megmondó, erős akaratú főnökökkel, erős szabályozottsággal és mindent kisajtoló célrendszerrel rendelkezik, de bizonyosan van létjogosultsága, különben már rég kihaltak voltak az ilyen szervezetek.

Szerintem, ha egy szervezetet fejlesztünk, akkor érdemes abból kiindulni ami már van, megerősíteni, ami jól működik és azt fejleszteni, ami tényleg fáj a benne élőknek, azaz a szervezet valódi céljaira és igényeire koncentrálni azt iparági statisztikák helyett!

A Reinventing Map szemlélete ehhez nagyon passzol, mert bár tudatossági szintekről beszél, és ha akarom, tekinthetem a Narancs szintet fejlettebbnek mint a Borostyánt, de sokkal erősebb az a sugallat, hogy minden szint értékes evolúciós eredményeket hoz a szervezetek életébe:

Egy jól működő szervezet építeni tud az összes tudatossági szint erősségére:

  • Az Impulzív-vörös kezdeményező erejére.
  • A rendszert és folyamatot működtető Borostyán kitartására.
  • A folyamatosan fejlődni akaró, innováló, felelősséget vállaló Narancs működésre.
  • A megtartó, emberekre, közösségekre, értékekre fókuszáló Zöld működésmódra.
  • A bátor megújító, új perspektívákat nyitó Teal szemléletre.

A gondot a való életben is sokkal inkább az jelenti, ha egy-egy szint túlműködik (pl.: az alapító irányító nem tudja a legkisebb döntést sem kiengedni a kezéből; vagy a szabályokat kiépítő támogató területek gúzsba kötnek és félelemben tartanak mindenkit). A szervezetfejlesztési munka ilyen esetben nem a “szintugrás“, hanem az egészséges működésmód kialakítása, a vadhajtások visszanyesése, az egyensúly megtalálása.

2. Már a felmérés is fejlődés!

Nagyon gyakori élmény, hogy a munkatársakkal kitöltetnek kérdőíveket, felméréseket, de ennek sosem látják semmi eredményét. Ennek hatására egyre nagyobb erőszakot kell tenni a kollégákon, hogy még egy ilyen kérdőívnek nekiálljanak, hisz nekik semmi kézzel fogható értéket nem termel, azaz a felesleges admin kategóriájába esik.

A Reinventing Map felmérést legszívesebben workshopok keretében végezzük, ami két extra értéket ad a résztvevőknek:

  • Minden fejlődési vonal (pl. Vezetési stílus, Döntéshozatal, Bizalom stb.) minden tudatossági szintjét bemutatjuk, mielőtt értékelnék, hogy hogyan működik ez náluk. Azaz a kitöltés közben lesz egy képe arról, hogy miként működik az adott téma (pl. Döntéshozatal) egészen más módon formában, más szervezetben. Így a felmérés egyszerre inspirálja és tanítja a résztvevőket, már a lekérdezésnél elvetve a fejlődés magvait!
  • Mivel csoportban vesszük fel az értékeket, óhatatlanul beszélgetések, viták kerekednek egy-egy témában, és elkezdődik a közös kép kialakítása a jelen és a vágyott jövő kapcsán is. Ez megint extra érték, ahhoz képest, amikor egyedül, egy monitor előtt ülve írjuk be a válaszokat, és nem tudjuk az élményeinket ütköztetni, alakítani senkivel.

Összefoglalva, az a tapasztalatunk, hogy már a diagnózis beindít nagyon termékeny belső szervezetfejlesztési folyamatot, és résztvevővé, elkötelezetté tesz sok-sok embert ahelyett, hogy egy szűk vezetői csapat beszélgetne egy külsős cég vaskos slideshow-ja felett egy irodában.

3. Cselekvéseken keresztül változtatunk!

Szeretem azt a definíciót, hogy a szervezet kultúrája a mindennapi cselekvések összegzése! Ha ezt kiegészítem azzal az alapállással, hogy az ember magához hasonlatos szervezeteket hoz létre, akkor a szervezetek fejlesztésében kiindulhatunk abból, ahogy egy ember hogyan fejlődik, alakul. Ehhez pedig általában az alábbi három lépésen keresztül vezet az út:

  1. Ültess be a fejekbe új gondolatokat, elképzeléseket, mém-eket a világról, arról, hogy miként működnek másképp is a dolgok!
  2. Válts ki érzelmi reakciót, lelkesedést, vágyat iránta (közben próbáld a félelmet, mint érzelmi ütőkártyát minimalizálni)!
  3. Rögzíts új cselekvést, reakciót, folyamatot, ami a fenti gondolatisághoz vezet!

Egy Reinventing Map felmérés során az első pont már meg is történik, sőt gyakran a vágy, izgatottság is megjelenik, hogy már van egy kitalált, működő módszer arra, hogy miként lehet eggyel egészségesebben, tudatosabban működtetni egy-egy területet! Azaz, még csak a diagnosztika zajlott le, de már a három pontból kettőt pipáltunk!

Ezek után sokkal egyszerűbb a szervezetfejlesztés során a 3. pontot azonosítani és kialakítani az új, adekvát cselekvést!

A Reinventing Map alapú fejlesztéseink alapja, hogy a szervezet maga határozza meg, hogy miben akar fejlődni, ahelyett, hogy másokhoz akarna igazodni. Hiszünk abban, hogy attól érettebb, emberibb egy szervezet kultúrája, ha nagyobb a tudatosság, a transzparencia, a bizalom és a tanulás szintje.

Ezért dolgozunk olyan módszerekkel, ami ezt a tudatosságot emeli már a diagnosztika során!

#theory u

#agile

#reinventing map

#változásbiztonság

Hogyan menedzselhető a szervezetünk egy komplex világban?

Hogyan menedzselhető a szervezetünk egy komplex világban?

„Meglátni és megszeretni!” - ezt váltotta ki az agilitás belőlem az első találkozásunkkor! Képző cégként akkor már évek óta evangelizáltunk olyan ”új“ paradigmákat, mint a visszajelzések fontossága, a felhatalmazás ereje, a csapatba helyezett bizalom és a hibákból...